UZAKTAN EĞİTİMLE YÜRÜTÜLEN YABANCI DİL ALMANCA DERSİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Author :  

Year-Number: 2022-42
Yayımlanma Tarihi: 2022-09-24 13:21:51.0
Language : Türkçe
Konu : Yabancı Dil Eğitimi
Number of pages: 253-274
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Üniversitelerdeki programların seçmeli yabancı dil derslerinde İngilizcenin yanında Almanca öne çıkmaktadır. Bu durum yabancı dil Almanca dersinin çeşitli açılardan araştırma konusu yapılmasını gerektirmektedir. Bu yönde yapılacak çalışmalarda veri toplanabilecek gruplardan birisi Almanca eğitiminin verildiği öğrencilerdir. Onların görüşlerinin araştırma konusu yapılması, verilen eğitimin etkililiğinin, bu eğitimin beklentileri karşılayıp karşılamadığının belirlenmesini ve mevcut sorunların ortaya çıkarılarak düzetilmesine yönelik önerilerin sunulmasını olanaklı kılabilmektedir. Covid-19 salgını ile birlikte uzaktan eğitime ağırlık verilmesi yabancı dil Almanca dersinin araştırma konusu yapılmasını daha da önemli hale getirmiştir. Çünkü bu süreç yabancı dil eğitimi ile ilgili yeni sorunların ortaya çıkmasına ve verilen eğitimin niteliğinin sorgulanmasına neden olmuştur. Bu çalışmada üniversite düzeyinde uzaktan eğitimle yürütülen yabancı dil Almanca dersleri üzerinde durulmuştur. Örneklem olarak İngilizce öğretmenliği 1. sınıf öğrencileri seçilmiş ve onların uzaktan eğitimle yürütülen Almanca dersleri konusundaki görüşleri ele alınmıştır. Açık uçlu sorulardan oluşan anketle toplanan veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda öğrencilerin uzaktan eğitimle yürütülen yabancı dil Almanca dersinden beklentilerinin dersin hedefleri ile örtüştüğü, olumlu görüşlerin dersin işlenişine ve uzaktan eğitime, olumsuz görüşlerin ve yaşadıkları sıkıntıların dersin işlenişine, uzaktan eğitime, öğrencilerin kendilerine ve hedef dile yönelik olduğu görülmüştür. Öğrencilerin karşılaştıkları sıkıntıları çözmek için yine bu yönde çözüm yollarına başvurdukları, çoğunlukla yüz yüze eğitimi tercih ettikleri, uzaktan eğitimle yürütülen ders ile yeterince başarılı olmadıklarını belirtikleri ve bu derse yönelik önerilerinin büyük oranda dersin işlenişine ilişkin olduğu belirlenmiştir.

Keywords

Abstract

In the elective foreign language courses of the university programs, German stands out next to English. This situation indicates that the foreign language German course should be made a research subject from various perspectives. One of the groups that can be collected data in this direction is the students who are given German education. Making their opinions the research subject makes it possible to determine the effectiveness of the training, whether this training meets the expectations, and to present suggestions for the revelation and correction of existing problems. With the covid-19 pandemic process, the emphasis on distance education has made it even more important to make German as a foreign language a research topic. Because this process has led to the emergence of new problems related to foreign language education and to question the quality of the education given, this study focuses on the foreign language German course conducted by distance education at the university level. As a sample, first-year students of English teaching were selected, and their opinions on German courses conducted by distance education were discussed. The data collected by the questionnaire consisting of open-ended questions were subjected to content analysis. As a result of the study, it was seen that the expectations of the students from the foreign language German course carried out with distance education coincide with the objectives of the course, and the positive opinions were directed to the processing of the course and distance education, the negative opinions and the problems they experienced were directed to the processing of the course, distance education, the students themselves and the target language. Finally, it was determined that the students resorted to solutions in this direction to solve their problems; they mostly preferred face-to-face education.

Keywords


  • Akkoyunlu, B. (2020). Yükseköğretimde uzaktan eğitim ve kalite güvencesi sistemi. Erişim tarihi: 16.07.2021, https://portal.yokak.gov.tr/makale/uzaktan-egitim-vekalite-guvence-sistemi/.

  • Aksöz, M. (2021). Yabancı dil eğitimi bölümlerinde çevrimiçi derslerin öğrencilere olumlu ya da olumsuz etkisi. T. Balcı, A. O. Öztürk ve M. Aksöz (Ed.), Schriften zur Sprache und Literatur V (ss.189-199). Konya ve İstanbul: Çizgi Kitabevi.

  • Balaman, F. ve Hanbay Tiryaki, S. (2021). Corona virüs (covid-19) nedeniyle mecburi yürütülen uzaktan eğitim hakkında öğretmen görüşleri. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 10 (1), 52-84.

  • Bay, B., Karataş, F. ve Üstün, B. (2021). Yabancı dil hazırlık sınıfı öğrencileri perspektifinden pandemi sürecinde uzaktan eğitim: Fenomenolojik bir çalışma. Diyalog, 1, 184-203.

  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri (15. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

  • Dargut, T., Torun, F. ve Erdem, M. (2016). Uzaktan eğitim araştırmaları üzerine kesitsel bir alan yazın incelemesi. AUAd, 2(1), 71-93.

  • Erzen, E. ve Ceylan, M. (2020). Covid-19 salgını ve uzaktan eğitim: Uygulamadaki sorunlar. EKEV Akademi Dergisi, 84, 229-248.

  • Günel, Y. ve Güler, A. (2021). Koronavirüs (covid-19) sürecinde üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim uygulamasına yönelik memnuniyet algılarının incelenmesi. International Journal of Economic And Administrative Academic Research, 1(2), 5473.

  • İşeri, K. ve Çapan Tekin, S. (2021). Dilbilimi bölümü öğrencilerinin uzaktan eğitim sürecine ilişkin görüşleri. Uluslararası PEGEM eğitim kongresi bildiri kitabı (IPCEDU - 2021) (ss.549-559). Ankara: Pegem Akademi.

  • Karaman, F. (2021). Türkiye’de Kovid 19 pandemi sürecine bağlı uzaktan eğitimin Almanca öğretimine etkisi. Diyalog, 2, 633-658.

  • Karasoy, H. A., Cebe, E. ve Babaoğlu, P. (2021). Türkiye’de uzaktan eğitim politikaları. KAYTEK, 3 (2), 143-165.

  • Manisa Celal Bayar Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uzaktan eğitim nedir?. Erişim tarihi: 16.07.2021, http://uzem.cbu.edu.tr/tr/uzaktanegitim-nedir.

  • Mercan, A. (2018). Üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim ile ilgili görüşleri ve hazırbulunuşlukları: Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon.

  • Mesbah, B. S. (2013). İkinci yabancı dil olarak Almanca seçen öğrenciler diyor ki: seviyorum, sevmiyorum. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(2), 293-307.

  • Metin, A. E., Karaman, A. ve Aksoy Şaştım, Y. (2017). Öğrencilerin uzaktan eğitim sistemine bakış açısı ve uzaktan eğitim İngilizce dersinin verimliliğinin değerlendirilmesi: Banaz Meslek Yüksekokulu. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (2), 640-652.

  • Özkul, R., Kırnık, D. ve Dönük, O. (2020). Uzaktan eğitim sürecinde canlı ders verilerinin incelenmesi. 4. Uluslararası sınırsız eğitim ve araştırma sempozyumu (Useas 2020) bildiri kitabı (ss.34-40). Ankara: SEAD.

  • Özyılmaz Misican, D., Üstün, A. G. ve Çavuş, V. (2021). Pandemi sürecinde uzaktan eğitim sistemine geçmek zorunda kalan akademisyenlerin iş tatmini üzerinden sisteme bakışı. R. Bayrak, E. Karaçar ve V. Çavuş (Ed. ), Covid-19 ve bilim (ss.60-111). Konya ve İstanbul: Çizgi Kitabevi.

  • TÜİK (2021). Hanehalkı bilişim teknolojileri (BT) kullanım araştırması. Erişim tarihi: 29.07.2021, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hanehalki-BilisimTeknolojileri-(BT)-Kullanim-Arastirmasi-2021-37437.

  • Yaprak, A. ve Koçak, M. (2020). Öğrenci memnuniyeti açısından uzaktan eğitimin değerlendirilmesi (Kastamonu Üniversitesi örneği). H. Yılmaz, E. Yücel ve M. S. Öztürk (Ed.), Yabancı dil öğretimine genel bir bakış IV (ss.46-64). Konya ve İstanbul: Çizgi Kitabevi.

  • Yıldız, E. P. (2021). Uzaktan eğitimde kaliteli içerik standartlarının belirlenmesi. A. Çetin (Ed.), Eğitim bilimleri alanında akademik çalışmalar (ss.89-107). İzmir: Duvar Yayınları.

  • Yiğit, M. (2022). Uzaktan eğitim ile yürütülen Almanca öğretmenliği öğretmenlik uygulaması dersine ilişkin görüşlerin incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.

  • YÖK (2020). Küresel salgın bağlamında yüksek öğretim kurumlarında sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesi kılavuzu. Erişim tarihi: 16.07.2021, https://www.yok.gov.tr/Documents/Yayinlar/Yayinlarimiz/2020/yuksekogreti m-kurumlarinda-saglikli-ve-temiz-ortamlarin-gelistirilmesi-kilavuzu.pdf.

  • Zan, N., ve Zan, B. U. (2020). Koronavirüs ile acil durumda eğitim: Türkiye’nin farklı bölgelerinden uzaktan eğitim sistemine dahil olan Edebiyat Fakültesi öğrencilerine genel bakış. Turkish Studies, 15(4), 1367-1394.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics