TÜRKÇENİN YABANCI/İKİNCİ DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE AKREDİTASYON İHTİYACINA YÖNELİK BİR İNCELEME

Author :  

Year-Number: 2021-38
Yayımlanma Tarihi: 2021-09-06 14:40:54.0
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi
Number of pages: 310-329
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

21. yüzyılın sosyal, ekonomik ve politik gelişmeleri, Türkçenin yabancı/ikinci dil olarak öğretiminde hem küresel hem de ulusal çapta bir talep ve arz artışına yol açmıştır. Bu gelişme Türkçeyi yabancı/ikinci dil olarak sunan kurum ve dil merkezlerindeki öğrenci sayısı artırmıştır. Kurumların sayısı nicel olarak artmış ancak bu artış verilen eğitim kalitesiyle ilgili bir takım sorunları beraberinde getirmiştir. Türkçenin yabancı/ikinci dil olarak öğretim kalitesine ilişkin endişeler, diğer faktörlerin yanı sıra, dil merkezlerinde öğretici eğitimine duyulan gereksinimi, sınav/sertifika kriterleri arasındaki eş güdüm ve standart eksikliğini daha yoğun tartışılır hâle getirmiştir.
Yükseköğretim kurumları, akreditasyonu uzun yıllardır verimli bir güvence ve kalite geliştirme aracı olarak kullanmaktadır. Akreditasyon, kalite, üretkenlik, verimlilik, etkinlik vb. gibi belirli performans standartları için bir ölçüm sistemi olarak uygulanmaktadır. Kalite değerlendirme ve kalite güvencesiyle, akreditasyon mükemmelliğinin denetlenmesinde "altın standart" olarak kabul edilmektedir. Bu noktada araştırmanın çıkış noktasını oluşturan soru şu olmuştur: Türkçe Öğrenim/Öğretim Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin sahip olması gereken altın standartlar nelerdir? Ancak söz konusu kurumlar için böyle bir ifadenin dahi çok yeni olduğu bilinmektedir. İlgili kurum yöneticileri ve çalışanlarının standart eksikliği vurgusu ve arayışı alanyazına yansımıştır ancak mevcut durumu ve gelecek perspektifini kurumlar üzerinden inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır.  Bu nedenle, çalışma TÖMER yöneticileri tarafından kuruluşlarının mevcut durumunu ve gelecekteki akreditasyon ihtiyacını değerlendirmek için yapılan SWOT analizinin sonuçlarını sunmayı amaçlamaktadır. Stratejik planlama aracı olan SWOT analizi, akreditasyon süreciyle ilgili güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlemek için kullanılır. Bu çalışma öncelikle bir temel kalite algısı oluşturmak ve daha sonra bu algıyı yabancı/ikinci dil olarak Türkçe öğretimi alanında eğitim veren kurum ve dil merkezlerinde sürekliliği olan bir sistem hâline getirmek için gereklilikleri ve mevcut durumu yansıtmayı amaçlamaktadır.

Keywords

Abstract

The social, economic, and political developments of the twenty-first century have induced a rise in Turkish instruction as a foreign/second language both globally and within Turkey itself. Consequently, the demand for institutions and language centers offering Turkish as a foreign/second language has escalated in recent decades. Nonetheless, while the quantity of offerings has risen, a stagnation in the corresponding quality of instruction has been observed. Concerns regarding the instruction quality of Turkish as a foreign/second language reveal the grievous lack of uniformity among institutions and language centers’ instructor training hours requirement, exam standardization, and certification criteria, among other factors.

Higher education institutions have employed accreditation as an effective and reliable means of quality assurance and quality improvement for many years. Accreditation is applied as a system of measurement for specific performance standards of quality, productivity, efficiency, effectiveness, etc. With quality assessment and quality assurance, accreditation is considered the “gold standard” toward mapping excellence. At this point, the question that formed the starting point of the research was: What are the gold standards that Turkish Language Learning Research and Application Centers (TLRAC) should have? However, it is known that even such a statement is very new for the institutions in question. The emphasis and search for the lack of standards by the managers and employees of the relevant institutions is also reflected in the literature, but no study has been found that examines the current situation and future perspective considering institutions. Therefore, this study aims to present the results of a SWOT analysis conducted by the directors of these centers to assess their organization’s current position and future need for accreditation. A strategic planning tool, SWOT analysis is used to identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats related to the accreditation process. This study firstly establishes a base perception of quality, and then systematizes this perception within those institutions and language centers providing education in the field of Turkish teaching as a foreign/second language.

Keywords


  • Ağaoğlu, E., Şimşek, Y. ve Altınkurt, Y. (2006). Endüstri meslek liselerinde stratejik planlama öncesi SWOT analizi uygulaması. Eğitim ve Bilim Dergisi, 140, 43–55.

  • Aktan, C. ve Gencel, U. (2007). Değişim çağında yükseköğretim. İzmir: Yaşar Üniversitesi Yayını.

  • Aslan, B. (2009). Accreditation of higher education in different countries and improvements in Turkish higher education. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 42 (1), s.287-309.

  • Bakır, S. (2014). Türkiye’deki yabancılara Türkçe öğretim merkezleri ve Atatürk Üniversitesi dil eğitimi uygulama ve araştırma merkezi (dilmer). A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi (TAED). 51, 435-456.

  • Bakioğlu, A. ve Baltacı, R. (2017). Akreditasyon eğitimde kalite. İstanbul: Nobel Yayıncılık.

  • Bektaş, M. A. (1999). Avrupa Birliği’nde akreditasyona ilişkin uygulamalar ve Türkiye’de akreditasyon sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar, Ankara: T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Yayın No: 51.

  • Billing, D. ve Thomas, H. (2000). The international transferability of quality assessment systems for higher education: The Turkish experience. Quality in Higher Education, 6, 31-40.

  • Boylu E. ve Başar U. (2016). Türkçe öğretim merkezlerinin güncel durumu ve standartlaştırılması üzerine. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 24, 309-324.

  • Buyuran, N. (2019). Öğretmen eğitiminde standartlaşma ve eğitim fakültelerinin akreditasyon sürecine hazır olma durumu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Kırşehir.

  • Demir, T. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde standart ve akreditasyon sorunu. Yabancı Dil olarak Türkçe öğretimi 1. Öğrenci Sempozyumu. 20 Mayıs 2019, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Ankara, 105-122.

  • Doğan, İ. (1999). Eğitimde kalite ve akreditasyon sorunu: Eğitim fakülteleri üzerinde bir deneme. Eğitim Yönetimi, 20, 503-519.

  • Durman, M. (2007, 1-3 Mart). Yükseköğretimde kalite güvencesi. Eğitim bilimleri bakış açısıyla eğitim fakülteleri ve akreditasyon çalıştayı, Ankara.

  • Gencel, U. (2001). Yükseköğretim hizmetlerinde toplam kalite yönetimi ve akreditasyon. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3, 164-218.

  • İkiel, A. (2019). Yabancılara Türkçe öğretim merkezleri için akreditasyon standart önerileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

  • İkiel, A. (2020). Accreditation standard suggestions for teaching Turkish to foreigners: Yabancılara Türkçe öğretimi için akreditasyon standart önerileri. Journal of Human Sciences, 17(3), 780–791.

  • Kalenderoğlu, İ. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Türkiye’deki dil öğretim merkezlerinin durumu ve akreditasyon önerisi. XI. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, Samsun, 1207-1215.

  • Köksoy, M. (1998). Yükseköğretimde kalite ve Türk öğretimi için öneriler. İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları.

  • Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis. Thousand Oaks, CA: Sage

  • Peng. D, H, Wang, T. D. ve Gao, C.Y. (2014). Integrating nonhomogeneous preference structures ın swot analysis to evaluate multiple alternatives. Economic Computation & Economic Cybernetics Studies & Research. 48(3), 40-63.

  • Saban, A. (2008). Okula ilişkin metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 55, 459-496.

  • Şahin S. ve Aslan, N. (2008). İlköğretim okul yöneticilerinin stratejik planlamaya ilişkin görüşleri üzerine nitel bir çalışma: Gaziantep ili örneği. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 172-189.

  • TELC. (2013). Diller için Avrupa ortak öneriler çerçevesi: Öğrenim, öğretim ve değerlendirme. Almanya: Telc GmbH.

  • TÜRKAK (2021). https://www.turkak.org.tr/akreditasyon/akreditasyon-nedir.html adresinden 20.07.2021 tarihinde erişilmiştir.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2018). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • UNESCO (2007). Quality Assurance and Accreditation: A Glossary of Basic Terms and Definitions. Bucharest.

  • YÖDEK (2007). http://www.yodek.org.tr/yodek/files/7aa12f8d2582deb44d4249c7aa4a2020.pdf adresinden 14.04.2021 tarihinde erişilmiştir.

  • WEB1https://www.yok.gov.tr/Documents/Yayinlar/Yayinlarimiz/turkiyede_ogretmen_eg itiminde_standartlar_ve_akreditasyon.pdf adresinden 02.05.2021 tarihinde erişilmiştir.

  • WEB3https://www.yokak.gov.tr/hakkinda/yuksekogretim-kalite-guvencesi adresinden 21.05.2021 tarihinde erişilmiştir.

  • WEB4https://yokak.gov.tr/hakkinda adresinden 21.05.2021 tarihinde erişilmiştir.

  • WEB5https://istatistik.yok.gov.tr adresinden 18.07.2021 tarihinde erişilmiştir.

  • WEB6https://www.ytb.gov.tr/kurumsal/faaliyet-raporlari adresinden 20.07.2021 tarihinde erişilmiştir.

  • WEB7https://www.goc.gov.tr/gecici-koruma5638 adresinden 18.07.2021 tarihinde

  • WEB8https://www.goc.gov.tr/ikamet-izinleri adresinden 21.07.2021 tarihinde

  • WEB9https://istatistik.yok.gov.tr/ adresinden 21.07.2021 tarihinde erişilmiştir.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics