YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ALANINDA MOTİVASYON ÇALIŞMALARI ALANYAZIN TARAMASI

Author :  

Year-Number: 2021-36
Yayımlanma Tarihi: 2021-01-30 18:24:26.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 99-110
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Motivasyon kavramı pek çok alanda farklı tanımlarla kaşımıza çıkmakla birlikte genel olarak hareke geçirme, güdü olarak tanımlanmaktadır. Eğitimde bireyin öğrenmeye istekli oluşu, bilgi edinme arzusu ve öğrenmeden elde edeceği maddi ve manevi sonuçlar motivasyonu karşılamaktadır. Öğrenmede kalıcılık ve başarı için motivasyon son yıllarda araştırmalara sıklıkla konu olan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak yabancı dil öğretimin demotivasyonun önemi ile ilgili çalışmalar daha eskilere dayanırken son yıllarda önemi daha çok ortaya çıkan yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde de motivasyonla ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm öğrenme alanlarında olduğu gibi yabancı dil öğretiminde ve Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde motivasyon göz ardı edilemeyecek önemi haizdir. Öğrencinin ilgi, ihtiyaç ve tutumunun bilinmesi ve dersi bunlara göre sıkıcılıktan uzak ilgi ve merak uyandıracak etkinliklerle planlamak motivasyonu artıracak bu da öğrenmenin gerçekleşmesine ve kalıcılığına katkı sağlayacaktır. Her bireyin öğrenme amacı, hızı, ihtiyaçları farklı olduğu gibi motivasyon kaynakları da farklılık gösterebilmektedir. Öğrencinin motivasyon kaynaklarının belirlenmesi ve olası sorunların tespiti de alanda motivasyon konusunda çalışılması gereken konular arasındadır. Bu çalışmada yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında motivasyon ile ilgili çalışmalar alanyazın taraması yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Araştırma sonunda 2008-2019 yılları arasında bir doktora tezi, beş yüksek lisans tezi, sekiz makale ve bir bildiri metni olmak üzere 15 çalışmaya ulaşılmıştır. Çalışmalar yayım yılı, kullanılan yöntem ve veri toplama araçları bakımından incelenip sonuçlar grafikle gösterilmiştir. Çalışmaların içeriği ve çalışmaların ulaştığı sonuçlar özetlenmeye çalışılmıştır.

Keywords

Abstract

Although the concept of motivation appears with different definitions in many areas, it is generally defined as action, motive. In education, the individual's willingness to learn, the desire to obtain information, and the material and spiritual results to be obtained from learning meet the motivation. Motivation for retention and success in learning has been a frequently used concept in recent years. While the studies on the importance of motivation in foreign language teaching date back to earlier times, there is a need for studies on motivation in teaching Turkish as a foreign language, which has become more important in recent years. As in all areas of learning, motivation in foreign language teaching and teaching Turkish as a foreign language has an importance that cannot be ignored. Knowing the interests, needs and attitudes of the student and planning the lesson with activities that arouse interest and curiosity away from boredom will increase motivation and this will contribute to the realization of learning. As each individual's learning goal, speed and needs are different, sources of motivation may also differ. Determining the motivation sources of the student and determining possible problems are among the issues that should be studied on motivation in the field. In this study, studies on motivation in teaching Turkish as a foreign language were investigated using the literature review method.At the end of the research, 15 studies including one doctorate thesis, five master's thesis, eight articles and one presentation text were reached between 2008-2019.The studies were examined in terms of publication year, method used and data collection tools, and the results were shown graphically.The content of the studies and the results of the studies were tried to be summarized.

Keywords


  • Abubakarı, A. (2016). Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerle İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin motivasyon durumlarının karşılaştırılması (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

  • Acat, B.ve Demiral,S.(2002).Türkiye’de yabancı dil öğreniminde motivasyon kaynakları ve sorunlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,313, 312-329.

  • Arslan, M., ve Gürsoy, A. (2008). Rol yapma ve drama etkinlikleriyle yabancılara Türkçe öğretiminde motivasyonun sağlanması. Ege Eğitim Dergisi, 9(2), 109-127.

  • Arslan, F. Y. ve Taşdemir M. S. (2017). Dil eğitimi ve motivasyon. Her yönüyle yabancı dil üzerine araştırmalar. İstanbul: Çizgi Kitabevi

  • Bacanlı, H. (2000). Gelişim ve öğrenme (3. baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

  • Barin, Е. (2008). Yabancılara Türkçe öğretiminde motivasyonun önemi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7, 135-143

  • Biçer, N. (2016). Yabancılara Türkçe öğretiminde motivasyona ilişkin öğrenci görüşleri ve sınıf içi gözlemler. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 4(1), 84-99.

  • Biçer, N. (2017). Yabancılara türkçe öğretimi alanında yayınlanan makaleler üzerine bir analiz çalışması. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (27),

  • Çelik, H.ve Genç, A. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde bir motivasyon ve kültür aktarım aracı: Gezi-gözlem etkinlikleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESTÜDAM) Eğitim Dergisi (ESTUDAM Journal of Education), 4(1), 42-53.

  • Çetin, M. (2013). Yabancılara Türkçe öğretiminde motivasyon amaçlı video kullanımı.Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kongresi. Sarajevo: International Burch University.

  • Dörnyei, Z. (1998). Motivation in second and foreign language learning. Language Teaching, 31(3), 117-135.

  • Günaydın, Y. ve Arıcı A. F. (2020). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde etkileşimli okumanın konuşma becerisine etkisi. EKEV, 24(83), 673-696.

  • Hamaratlı, E. (2015). Yabancılara Türkçe öğretiminde kelime ağı oluşturma yönteminin öğrencilerin yazma becerisi ve motivasyonuna etkisi: Mısır örneği (Yüksek lisans tezi). Bülent Ecevit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.

  • İbili, Z, (2015). Selanik Aristoteles Üniversitesindeki öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçeyi öğrenmeye karşı tutum ve motivasyonlarının araştırılması (Yüksek lisans tezi), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.

  • Karatay, H. ve Kartallıoğlu, N. (2016). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenme tutumu ile dil becerileri edimi arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (16)4,203-213

  • Kavi, E. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin motivasyonları (Yüksek lisans tezi), İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Koçer, Ö. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin süreç- odaklı motivasyon ve benlik algılarına yönelik çoklu- biyografik durum çalışması (Doktora tezi). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.

  • Mohammed, A. (2019). Lisansüstü yabancı öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik motivasyonları (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

  • Saydam, M. ve Çangal, Ö. (2018). Yabancılara Türkçe öğretiminde etkin katılımlı ders dışı etkinliklerin öğrenci motivasyonuna etkisi. Journal of Theoretical Educational Science/Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, (11)2, 342 – 356.

  • Seven, M. A. ve Engin, A. O. (2008). Öğrenmeyi etkileyen faktörler. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2), 189-212.

  • Sevim, O. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik motivasyon: Bir ölçek geliştirme çalışması. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, (65), 567-586.

  • Tunçel, H. (2016). Yunan üniversite öğrencilerinin yabancı dil olarak Türkçeye yönelik algıları ve Türkçe öğrenme sebepleri. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(1), 107-128.

  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık

  • Yılmaz, F. ve Arslan, S. B. (2014). ÇOMÜ TÖMER’DE Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin motivasyon kaynakları ve sorunları. Electronic Turkish Studies, 9(6), 1181-1196.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics