Yabancı Dil Öğreniminde İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı Üzerine Nitel Bir Araştırma

Author :  

Year-Number: 2019-30
Language : Türkçe
Konu : Sosyal Bilimler
Number of pages: 221-231
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sosyal medya; internet teknolojilerindeki gelişmelerle beraber hayatımıza giren, insanların ihtiyaç duyduğu her türlü sosyal iletişime imkân tanıyan, eğlenceli ve karşılıklı etkileşimin eş zamanlı olmasını sağlayan bir kitle iletişim aracıdır. Sosyal medya kullanıcılarının bu mecraları sık ve etkin şekilde kullanan bireylerden oluştuğu düşünülmektedir. Kullanıcılar sözel dil becerilerini geliştirme amacıyla da sosyal medyayı ve interneti sık bir şekilde kullanmaktadır. Bu çalışmada internet teknolojilerinin bir ürünü olan sosyal medya ve sosyal medyanın dil öğrenimine etkisi incelenmektedir. Ayrıca dil öğrenimi sürecinde sosyal medyada ve internette hangi iletişim deneyimlerinin yaşandığı derinlemesine sorgulanmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede çalışmada nitel veri toplama yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği uygulanmış ve görüşmelerden elde edilen bulgular içerik analizi yapılarak yorumlanmıştır. İnternetin ve sosyal medyanın sahip olduğu özelliklerin ve dil öğrenme amacıyla bu mecraların kullanımının dil öğrenimini doğrudan etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

Social media is a mass communication tool that enables all kinds of social communication that people need to enter into our lives together with the developments in internet technologies, enabling the simultaneous interaction and fun. Social media users are thought to be composed of individuals who use these channels frequently and effectively. Users often use social media and internet to improve their verbal language skills. In this study, the effects of social media and language learning as a product of internet technologies are examined. In addition, in the process of language learning, it is tried to question in depth which communication experiences are experienced in social media. In this study, in-depth interview technique was applied from qualitative data collection methods and the findings obtained from the interviews were analyzed by conducting content analysis. It has been concluded that social media and internet has a direct impact on language learning and the use of social media for language learning purposes

Keywords


  • Alyaz, Y.,& Akyıldız, Y. (2018). Yabancı Dil Öğretimi İçin 3B Dijital Oyunlar/ Oyunlaştırılmış Uygulamalar Geliştirme. Diyalog InterkulturelleZeitschriftFür Germanistik, 6(1), 131-158.

  • Arğın, E . (2019). Z Kuşağının Sosyal Medya Bağımlılığı ve Narsist Eğilimler: Elazığ İli Örneği. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6 (6), 166-183. Retrievedfrom http://dergipark.org.tr/asead/issue/47256/595415

  • Arğın, E. (2018). Algı Yönetimi ve Sosyal Medya: 2017 Anayasa Referandumu Üzerinden Bir İnceleme. Yayımlanmamış Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Yönetim Bilimleri Bilim Dalı, Malatya.

  • Aydın, T. (2014). Dil Öğretimi ve Oyun-Çoklu Zekâ Teorisi Işığında. Din Bilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 14(1), 71-83.

  • Batur, M. (2014). Gezi Parkı Olaylarının Sosyal Medyaya Yansıma Biçiminin Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Değerlendirilmesi: Facebook Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı, Erzurum.

  • Creswell, J. W. (2018). Nitel araştırma yöntemleri. Çev. Edt.: M. Bütün ve SB Demir), Ankara: Siyasal Kitapevi.

  • Çalışkan, S. (2019). Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medyada İçerik Üretimi Üzerine Bir Çalışma. R&S - ResearchStudies Anatolia Journal, 2 (4), 31-54. DOI: 10.33723/rs.509808

  • Gülbahar, Y., Kalelioğlu, F. ve Madran, O. (2010). Sosyal ağların eğitim amaçlı kullanımı. XV. Türkiye'de İnternet Konferansı.İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.

  • Karabulut, A. (2017). Decadence Kavramı Bağlamında Postmodern Medya Kültürüne Nıetzsche’ci Açıdan Bir Yaklaşım. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İletişim Bilimleri Anabilim Dalı, Erzurum.

  • Koç, H.A. (2017). Sosyal Medya ve Narsisizm Kültürü. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

  • Korkmazer, G.,& Yaprak, H. İ. (2014). Almanca Öğretmen Adaylarının Temel Dil Beceri ve Alanlarına Yönelik İnternet Kullanma Alışkanlıkları Üzerine Bir Analiz. TURKISH STUDIES-International PeriodicalForTheLanguages, LiteratureandHistory of TurkishorTurkic-, ISSN, 1308-2140.

  • Köse, H.,& Karabulut, A. (2017). TheRelatıonshıpBetweenSpeedAndRealıty, AndDromology Of TheMeanıngInThe New MedıaEra. International Journal of Arts&Sciences, 10(2), 421-427.

  • McCracken G. (1988). The Long Interview. Sage: NewburyPark, CA: Sage

  • Mondahl, M.,&Razmerita, L. (2014). Social Media, Collaboration and Social Learning--A Case-Study of Foreign Language Learning. Electronic Journal of E-learning, 12(4), 339-352.

  • Öztürk, M. F.,& Talas, M. (2015). Sosyal medya ve eğitim etkileşimi. ZeitschriftfürdieWelt der Türken/Journal of World of Turks, 7 (1), 101-120.

  • Sarsar, F, Başbay, M, Başbay, A. (2015). Öğrenme-Öğretme Sürecinde Sosyal Medya Kullanımı. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 11 (2). Retrievedfrom https://dergipark.org.tr/tr/pub/mersinefd/issue/17397/181901

  • Şener, Y. (2018). Siyasal Partilerin Halkla İlişkiler Çalışmaları ve Seçmen Memnuniyeti: Elazığ İli Örneği.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İletişim Bilimleri Anabilim Dalı, Elazığ.

  • Şimşek, H.,& Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Toğay, A., Akdur, T. E., Yetişken, İ. C., & Bilici, A. (2013). Eğitim süreçlerinde sosyal ağların kullanımı: Bir MYO deneyimi. XIV. Akademik Bilişim Konferansı, 28-30.

  • VanDoorn, G., & Eklund, A. A. (2013). Faceto Facebook: Social media and the learning and teaching potential of symmetrical, sychronous communication. Journal of University Teaching& Learning Practice, 10(1), 6.

  • Yağbasan, M. Ve Çakar, F. (2006). Doktor-Hasta İlişkisinde Dile ve Davranışa Dayalı İletişimsel Sorunları Belirlemeye Yönelik Bir Alan Araştırması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,15, 609-629.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics