GRUP OLARAK YAZMA TEKNİĞİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YAZMA ÖZ YETERLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2019-29
Yayımlanma Tarihi: 2019-09-08 17:14:06.0
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi
Number of pages: 167-179
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkçe eğitiminin anlatma boyutundaki becerilerden biri olan yazma, en genel tanımıyla bir konu hakkındaki deneyimlerin, bilgilerin, duyguların ya da düşüncelerin kâğıda aktarılmasıdır. Öğrencilerin zorlandığı; dinleme, konuşma ve okumaya göre daha geç edindiği yazma becerilerini geliştirmeleri için önerilen çözümlerden biri de ders sırasında farklı yöntem ve tekniklerden yararlanmaktır. Yazma yöntem ve teknikleri içerisinde yer almasına rağmen ders kitabında etkinliği bulunmayan tekniklerden olan Grup Olarak Yazma; öğrencilerin iş birliği yaparak uyumlu çalışmalarını, sağlıklı iletişim kurmalarını ve grup bilinci edinmelerini sağlamak, bütün bunlarla da kişisel gelişimlerine yardımcı olmak için düzenlenmektedir. Araştırmanın amacı, Grup Olarak Yazma Tekniğinin öğrencilerin yazma öz yeterliklerine etkisini ve yönünü tespit etmektir. Araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı bir ortaokulda öğrenim görmekte olan öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, ön test ve son test gruplu yarı deneysel desende ve 12 hafta süresince yürütülmüştür. Deneysel çalışmada, araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak tasarlanan Grup Olarak Yazma Tekniği etkinlikleri uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS v22.0 kullanılmıştır. Bu araştırma ile Grup Olarak Yazma Tekniğinin öğrencilerin yazma öz yeterliklerini olumlu anlamda etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

General definition of writing which is a skill in the expression dimension of education, is the transfer of experiences, knowledge, emotions or thoughts about a subject to paper. One of the suggested solutions for students to develop their writing skills which is acquired by harder compared to listening, reading and speaking skills, is to use different methods during the course. Writing as a group, which is one of the techniques that there is not an activity in the textbook, although it is included in the writing methods and techniques; It is organized in order to enable the students to work in harmony, to establish healthy communication and to gain group awareness to assist them in their personal development. The purpose of the study is to determine the effect of writing technique as a group on writing self-efficacy. The research was carried out with students studying in a secondary school in Altındağ district of Ankara province in 2018-2019 academic year. The study was conducted in a quasi-experimental manner with pre-test and post-test groups for 12 weeks. In the experimental study, writing technique as a group was designed by getting researcher's opinions. SPSS v22.0 was used for data analysis. This research has showed that Writing as a Group has a positive effect on writing self-efficacy.

Keywords


  • Aktaş, Şerif ve Gündüz, Osman (2009). Yazılı ve Sözlü anlatım (Okuma- Dinleme, Konuşma- Yazma) (11. baskı). Ankara: Akçağ Yayınları.

  • Akyol, Hayati (2006). Yeni Programa Uygun Türkçe Öğretim Yöntemleri. Ankara: Kök Yayıncılık.

  • Bandura, Albert (1986). Socialfoundation of thoughtandaction: A socialcognitivetheory. New Jersey: Prentice-Hall.

  • Bandura, Albert (1997). Self-efficacy: Theexercise of control. New York: W. H. FreemanandCompany.

  • Demir, Tazegül (2013). İlköğretim öğrencilerinin yaratıcı yazma becerileri ile yazma özyeterlik algısı ilişkisi üzerine bir çalışma. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 2/1, 84-114.

  • Demir, Tazegül (2014). Yazma öz yeterlik ölçeğinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kafkas Üniversitesi, e – Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 28-35.

  • Doğan, Filiz (2012). 2005 Programındaki 8. sınıfa yönelik yazma eğitimi etkinliklerinin değerlendirilmesi (Afyonkarahisar örneği). Yüksek Lisans Tezi, AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

  • Erol, Murat ve Avcı Temizer, Dilek (2014). Eyleme geçiren bir katalizör “öz yeterlik algısı”: üniversite öğrencileri üzerine bir inceleme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31(4), 711-723.

  • Göçer, Ali (2018). Yazma Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

  • Güler, Ali (2001). Toplumsal bilincin oluşmasında Türkçenin gücü ve dilin düşünce boyutu, Türk Yurdu (Türkçeye Saygı), 169.

  • Güneş, Firdevs (2017). Türkçe Öğretimi Yaklaşımlar ve Modeller. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

  • Karasar, Niyazi. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemi. (18. basım). Ankara: Nobel Yayınları.

  • Kavcar, Cahit, Oğuzkan, Ferhan ve Sever, Sedat (1995). Türkçe Öğretimi. Ankara: Engin

  • MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). (2006). İlköğretim Türkçe Dersi (6, 7, 8. Sınıflar) Öğretim

  • MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). (2012). Ortaokul ve imam hatip ortaokulu yazarlık ve yazma becerileri dersi (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yayınları.

  • MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). (2015). Türkçe Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yayınları.

  • MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). (2017). Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1- 8. Sınıflar). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

  • Okur Alpaslan, Yıldız Cemal, Arı Gökhan ve Yılmaz, Yakup (2013). Yeni Öğretim Programına Göre Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

  • Oral, Günseli (2014). Yine Yazı Yazıyoruz. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

  • Öz, Feyzi (2001). Uygulamalı Türkçe Öğretimi. (1. basım). Ankara: Anı Yayıncılık.

  • Özbay, Murat (2007). Türkçe Özel Öğretim Yöntemleri II. Ankara: Öncü Kitap.

  • Sever, Sedat (2004). Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme. Ankara: Anı Yayıncılık.

  • Şengül, Murat (2011). İlköğretim ikinci kademe Türkçe öğretiminde yazma becerilerine yönelik öğretim ve ölçme-değerlendirme yaklaşımlarının uygulamadaki etkililiğinin değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

  • Tekşan, Keziban (2013). Yazma Eğitimi. İstanbul: Kriter Yayınevi.

  • Uçgun, Duygu (2013). Yazma Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

  • Yılmaz, Sertan Koray (2008). İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin öyküleyici metin yazma becerileri. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics