TELEVİZYONDAN YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRENİMİNE İLİŞKİN BİR DURUM TESPİTİ ÇALIŞMASI: İRAN ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2015-9
Language : null
Konu : YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ
abortion clinics in ny abortion clinics in richmond va anti abortion facts
Number of pages: 401-414
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Eğitimin temel materyali olan ders kitapları, günümüzde her ne kadar önemini kaybetmese de teknolojik gelişmeler sınıf içinde ve dışında göze ve kulağa hitap eden teknolojik materyaller kullanımını mecbur kılmıştır. Bu teknolojik materyallerden biri de televizyondur. Bu bağlamda araştırmanın amacı Türk televizyon kanalarının İran’da yabancı dil olarak Türkiye Türkçesi öğretimine bir etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktadır. Araştırmanın evreni olarak Tahran Yunus Emre Türk Kültür merkezinde 2015-2016 öğretim döneminde yabancı dil olarak Türkçe öğrenenler seçilmiştir. Örneklem ise aynı merkezde B ve C seviyesinde Türkçe öğrenenler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin dil öğrenme sürecinde dizi/filmlerin faydalarının bilincinde oldukları ve sadece televizyon izleyerek B1, B2 ve C1 kuruna kayıt yaptırdıkları görülmektedir. Buna ek olarak öğrencilerin %92.72’si Türk kanallarını izlemenin Türkçe dinleme ve konuşma becerisi üzerinde olumlu etkisinin olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin %50.10’unun da Türkçe öğrenmek için Türk kanallarını izlediği, araştırmada elde edilen bir diğer önemli sonuçtur. Bu sonuçlardan hareketle İran’da Türk kanallarını izlemenin Türkçe öğretimine etkisinin yadsınamaz bir gerçek olduğu söylenebilir.

Keywords

Abstract

Although the textbooks which are essential materials for the education have lost their importance nowadays, technological developments has enforced the use of technological materials appealing to eye and ear. One of these technological materials is the television. In this context, the purpose of the research is to reveal whether there is an effect of Turkish television channels on Turkish as a foreign language teaching in Iran or not. The students who are learning Turkish as a foreign language in Yunus Emre Institute Turkish Culture Center in Iran 2015-2016 academic year has been chosen as the target population of the study. And the sample consists of B and C level Turkish learners in the same institution. The data of the research was obtained from the personal information and semi-structured interview forms which were prepared by the researchers. At the end of the study, it was seen that the students were aware of the benefits provided with watching television series and. It was also observed that they enrolled on B1-B2 and C1 levels only by watching television. In addition to that, it was identified that 92.72's% of the students thought that watching Turkish channels had positive impact on their listening and speaking skills. Besides, 50.10% of the students’ watching Turkish channels for learning Turkish is another important fact figured out from the research. According to these results, it is possible to say that watching Turkish channels in Iran contributes to learn Turkish.

Keywords


  • Akpınar, Y. (2001). Son dönem İran Türkçesinde Türkiye Türkçesinin etkileri. A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı: 17, Erzurum.

  • Allan, M. (1985). Teaching english with video. London: Longman.

  • Arslan, M. ve Adem, E. (2010). Yabancılara Türkçe öğretiminde görsel ve işitsel araçların etkin kullanımı. Dil Dergisi, s. 147, 63-86.

  • Aytan, N. ve Tuncel H. (2015). Yabancılara Türkçe öğretiminde çizgi film kullanımı. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 3(2). P. 235-246.

  • Barın, Erol (2007). Yabancılara Türkçe öğretiminde kısa filmlerin yeri. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkiye'de Yabancı Dil Eğitimi Ulusal Kongresi, Kongre Bildiriler Kitabı, Ankara: 191 -195.

  • Başar, U. ve Boylu, E. (2015). İran’da Türkiye Türkçesinin öğretimi (Tespitler, Tahliller, Teklifler). Öncü Yayınları: Ankara

  • Garber, C. And Holmes, G. (1981). Video-aidedwritten/oral assignments. Foreign Language Annals, 14, 325-331.

  • İnan, K. (2012). Yabancı dil öğretimi ve diziler bağlamında güney kore televizyon dizilerinin türkiye’de kore dili ve kültürünün tanıtımına katkısı. The Journal of TheInstitute of The Middle East Studies, Vol. 31-2, pp.177-204.

  • İşcan, A. (2011). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde filmlerin yeri ve önemi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume, 6/3 Summer p. 939-948.

  • İşcan, A. ve Aktürk. Y. (2014). Televizyon dizilerinin Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanımı Seksenler dizisi örneği. International Journal of Language Academy 2(4), 234-246.

  • Karçiç, S. ve Arslan, M. (2015). Türk dizilerinin Boşnakça anadil taşıyıcılarının yabancı dil olarak Türkçe öğretimine etkisi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4 (2), 179-187.

  • Kartal, E. (2005). Bilişim-iletişim teknolojileri ve dil öğretim endüstrisi. The Turkish Online Of Educational Technology – TOJET, ISSN: 1303-6521, volume 4, s. 82-87.

  • Kozikoğlu, İ. (2013). Yabancı dil öğretiminde bilgisayar kullanımına ilişkin öğretim elemanlarının görüşleri. YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1). 373-394.

  • Lıou, H. C., Katchen J. E. and H. Wang (2003). Teaching a listening and speaking course with dvd films: Can it be done? Lingua Tsing Hua: 221-236.

  • Yılmaz, F. ve Diril, A. (2015). Filmlerle yabancılara Türkçe öğretimi: Beyaz melek film örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 10, s. 223-240.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics